Fodervärd

Arbete med denna sidan pågår, vi söker alltid fodervärdar.

Juli 2024 - Just nu söker vi fodervärd till en mycket lovande unghundstik av rasen VEO. Välkomna med intresseförfrågan. 

Är du intresserad av att bli fodervärd? Va roligt! För att veta vad det innebär rekommenderar jag att börja med att läsa SKKs fodervärdsavtal som vi alltid följer, avtalet hittas genom att klicka här

Skicka en intresseanmälan här nedanför för mer information.

Från varje kull som föds försöker jag att spara 1-2 valpar som jag tror allra mest på för att kunna fortsätta mitt avelsarbete och jobba för att hela tiden förbättra rasen, därför behövs det fodervärdar då det är orimligt att hålla ett högt antal hundar hemma då alla inte skulle kunna få den träning och kärlek som de behöver. 

För att vara lämplig som fodervärd åt våra hundar ser jag gärna att du som intressent har tidigare erfarenhet av så kallade brukshundar men jag utgår från varje enskilt hems förutsättningar. Däremot är det viktigt att du bor inom ett rimligt avstånd från Uppsala, gärna inom 10 mils radie. Detta för att det ska vara lätt och smidigt att ta hem hundarna för avelsarbete eller för att röntga, mentaltesta eller meritera. Vidare ser jag gärna att du som fodervärd har ett intresse för utställning eller andra tävlingsformer så som lydnad, spår mm. Det är viktigt att du är påläst om vad det innebär att vara fodervärd, det vill säga att du är beredd på att behöva lämna ifrån dig hunden inför valpning/parning och olika tester. Mer om det nedan. 


Innan parning

Nedan finner du en sammanfattning av vad jag vill att mina foderhundar ska ha genomfört innan parning och vad som jag som uppfödare/överlåtare står för.
Jag ser gärna att foderhunden har meriter både från utställning/exteriörbeskrivning och någon arbetande gren.
Alla meriteringar och hälsoundersökningar utöver nedanstående välkomnas varmt och bekostas utav fodervärden.

Temperament

Mentalbeskrivning (MH) ca 15-18 månaders ålder. Det kan dock vara lämpligt att vänta 6-12 månader till innan det görs för att hunden ska hinna mogna och landa i sin personlighet. (Obligatoriskt)

Vid 24-48 månaders ålder görs även mentaltest som tillsammans med exteriörbeskrivning där båda dessa är godkända leder till att hunden tilldelas titeln Korad.

Exteriör - Gäller VEO

Jag ser gärna att hunden ställs ut i officiell juniorklass från och med 9 månaders ålder och därefter fortsätter att ställas ut i tillhörande klass. Här finns jag att ta hjälp ifrån hela vägen, från träning till utställning, jag brukar rekommendera att ställa ut 1-2 gånger i inofficiell valpklass för att både hund och fodervärd ska få prova på lite utan allt för höga krav. Har fodervärden inget intresse för utställning så måste fodervärden vara beredd att lämna bort hunden några dagar (antalet beror på vilken sorts utställning, vart den ligger samt om hunden behöver träna något innan för att jag som uppfödare ska kunna meritera hunden.

Exteriör - Gäller Schäfer

Vid 24-48 månaders ålder ser jag gärna att hunden genomgår en exteriörbeskrivning inför korningen. Här är jag självklart behjälplig med träning och kan även genomföra själva beskrivningen med hunden i det fall fodervärden saknar intresse, då måste dock fodervärden vara beredd på att lämna ifrån sig hunden någon/några dagar för att detta ska vara möjligt.

Hälsa - Obligatoriskt

Höftledsröntgen efter 12 månaders ålder
Armbågsledsröntgen efter 12 månaders ålder

Om du vill veta mer om avtalen går det att läsa på SKKs hemsida, du kan också kontakt oss om det uppstår frågor eller funderingar.

Intresseanmälan för att bli fodervärd:


I din intresseanmälan ska information om följande ingå:

  • Fullständigt namn.
  • E-post.
  • Telefonnummer.
  • Om du är intresserad av en tik/hane.
  • Vart och hur du bor.
  • Tidigare erfarenhet av hundar.
  • Vad du planerar att använda hunden till.
  • Vilka förutsättningar du har för att uppnå de krav som ställs för att bli fodervärd. 
Skapa din hemsida gratis!